maandag 30 juli 2012


Wordt nu alles glasvezel ?


Glasvezel is "hot", modern, hip,etc. Partijen als Reggefiber, CIF en KPN storten hun marketingmachine over ons uit en proberen ons te verleiden tot de aanschaf van een abonnement op hun glasvezelnetwerk.

Met glasvezel zijn we in een keer aangesloten op de toekomst en dat is nodig, zo zegt Reggefiber op haar site.
Maar wordt nu alles glasvezel en moeten we die kopernetwerken van KPN en de kabelaars dan maar afschaffen ?

Voorlopig is dit nog niet aan de orde, aangezien er van de 7 miljoen huishoudens nog geen 1 miljoen een glasvezelaansluiting in huis heeft, en er een penetratie op deze netwerken is van ca. 30-40 %, afhankelijk van wie men spreekt. Het gros van de consumenten maakt dus nog steeds gebruik van de kabel of DSL.
Er worden in de komende jaren ca. 500.000 aansluitingen per jaar gebouwd, zo is de verwachting, en dit betekent dat het nog ca. 12 jaar duurt voor iedereen een glasvezelaansluiting kan krijgen. Voor de aansluitingen op het platteland moet gevreesd worden dat glasvezel een utopie blijft, aangezien er geen sprake is van aansluitplicht en gemeenten veelal niet bereid zijn om mee te investeren in deze netwerken.

Naast de aanleg is het ook zo dat KPN en de kabelaars niet stil gezeten hebben de afgelopen jaren en de capaciteit van hun netwerken flink hebben opgerekt. Met name de kabelaars hebben de komende jaren een fatsoenlijk groeipad door de toepassing van DOCSIS 3.0 technieken.
Toch wordt er door de gestage aanleg van glasvezel geknabbeld aan hun bottom line. Hadden kabelaars in vroeger jaren 97 % aansluitdichtheid, nu is deze nog maar 
ca. 70-75 %. Wordt er nu in hun werkgebied een glasvezelnetwerk aangelegd, dan verdwijnen er 30 % van die klanten in dat gebied.
Tot nu toe kon de afname van het aantal betalende klanten op het netwerk worden gecompenseerd met de groeiende omzet van triple play pakketten. Zo betaalde ik in 1986 15 gulden per maand voor een aansluiting met 6 programma's, nu betaal ik ca. 67 Euro voor telefonie, internet en TV. Een prestatie van formaat, maar de grootste groei is er wel uit. Het gaat de komende jaren denk ik toch echt wel pijn doen...

Hebben we glasvezel echt nodig ?


Het antwoord is: Ja, maar we weten nog niet precies wanneer. Glasvezel is absoluut de weg van de toekomst, er is geen techneut die het daar niet over eens is. De vraag naar meer bandbreedte is in de afgelopen jaren enorm gegroeid en we verwachten dat deze vraag blijft toenemen in de komende jaren. Alleen op glasvezel gebaseerde netwerken hebben het groeipad naar de toekomst.  Koper en coax netwerken kunnen zonder meer nog verder worden opgerekt qua capaciteit door bundeling van koperparen en technieken zoals DOCSIS 3.0 kabelmodems, maar dit is een achterhoede gevecht in vergelijk met de capaciteit die een glasvezel kan leveren. Wanneer we die bandbreedte nou dan ook echt nodig hebben, is koffiedik kijken.....

Maar zijn er dan dingen die we met de huidige netwerken niet kunnen en met glasvezel wel ?


Nou.. eigenlijk (nog) niet. De "standaard"consument kan op dit moment prima uit de voeten met een breedbandaansluiting met een capaciteit van ca. 20 Mbit/s. Het enige wat daar verandering in zou kunnen brengen is video. Wanneer partijen TV diensten in hoge kwaliteit gaan streamen naar consumenten, praat je over hoge bandbreedtes die nodig zullen zijn om dit waar te maken. 
Dit noemt men ook wel Over The Top of OTT, omdat een netwerkaanbieder hier niet "tussen"zit zoals nu het geval is. Dit is best wel vervelend voor een netwerkaanbieder, want hij moet wel capaciteit beschikbaar stellen en dus investeren in zijn netwerk, zonder dat hij er meer geld voor krijgt, want dat gaat rechtstreeks naar de aanbieder van de TV dienst. Als dit soort diensten gemeengoed worden en een succes, dan is er in Nederland geen enkel netwerk (ook glasvezel niet) dat de vraag naar deze bandbreedte kan leveren.
De glasvezelaanbieders hebben hier het grote voordeel dat zij hun netwerk op eenvoudige wijze kunnen upgraden om dit wel waar te kunnen maken, terwijl dit voor ADSL en kabelnetwerken veel complexer (lees: duurder) is.
Overigens is het nog lang niet zover, aangezien zaken zoals rechten voor het gebruik van films en series in handen zijn van gevestigde partijen, en de studio's en producenten de kip met de gouden eieren niet willen slachten.Het is dus moeilijk om iets nieuws op te starten. Google TV en Apple TV hebben geen aanbod van de reguliere netwerken, omdat de studio's dit niet toestaan. Toch heeft de geschiedenis uitgewezen dat mensen toch wegen zullen vinden, kijk maar naar de muziekindustrie.

Een toch wel heel complex verhaal dus, maar het voordeel van de consument op de korte tot middellange termijn is dat er extra keus is, en dat is goed voor de concurrentie. Kijk als consument goed naar het aanbod dat bij jou past, en laat je niet verleiden door vage slogans...


1 opmerking:

  1. Goed artikel! Wellicht kan je wat meer voordelen erbij plaatsen om nog meer aan te geven dat glasvezel voor de toekomst nodig is.

    Bv:

    "Glasvezel is betrouwbaar en geeft verbinding tot in uw woonkamer en een ongekende capaciteit. Bovendien hoeft u de glasvezelverbinding niet met buren te delen, zoals bij oudere netwerken wel het geval is."

    Vind ik zelf een hele belangrijke.

    Bron:
    http://www.glasvezel-bestellen.nl/vragen/2_wat-is-het-grote-voordeel-van-glasvezel/

    BeantwoordenVerwijderen